Veneen kuljetus trailerilla – varmista turvallisuus ennen matkaan lähtöä
Suunnitteletko kalastusreissua paremmille saalisvesille? Tai haaveilet luontoretkeilystä järviseudulla, vaikka veneesi asustaa meren äärellä? Tällaisten ideoiden toteuttamiseksi saatat kuljettaa venettäsi trailerin kyydissä jopa satoja kilometrejä. Oletko miettinyt mitä tapahtuu, jos venetraileriin tulee vika kesken matkan?
Milloin venetrailerisi on viimeksi huollettu?
Veneitä huolletaan usein säännöllisesti, mutta trailerin huolto unohtuu helposti kokonaan. Venetrailerit saattavat seisoa pitkiä aikoja käyttämättömänä paikoillaan, jolloin niiden osat ruostuvat ja juuttuvat kiinni. Kun vene nostetaan vuosikausia huoltamattomana olleen trailerin päälle ja lähdetään matkaan, saattaa pahimmillaan tapahtua ikäviäkin onnettomuuksia.
Tiellä liikkujien, ja toki myös kuljetettavan veneen turvallisuuden vuoksi, sinun on tärkeää varmistaa, että venetrailerisi on kuljetukseen sopivassa kunnossa. Teimme avuksesi tarkistuslistan, joka toimii niin pitkille kuin lyhyemmillekin veneen siirtomatkoille.
Huolehdi näiden osien toiminnasta
Käy tämä lista läpi hyvissä ajoin ennen suunniteltua matkaa, jotta ehdit hankkia tarvittavat varaosat tai varata trailerillesi huoltoajan.
Laakerit
Laakereiden tarkastus on erityisen tärkeää, sillä laakeririkon sattuessa trailerista irtoaa yleensä koko pyörännapa renkaineen. Jos pyörä irtoaa trailerista, kun painavaa venettä kuljetetaan moottoritienopeuksissa, niin jälki voi olla tuhoisaa. Laakereiden kunto tulee siis tarkistaa säännöllisin väliajoin.
Venetrailereiden navoissa yleisimmin käytetyt laakerityypit ovat kartiorullalaakeri tai kompaktilaakeri.
Helppo tapa testata kartiorullalaakereiden kunto on tarttua trailerin renkaan yläreunasta kaksin käsin ja ravistaa kunnolla. Mikäli rengas liikkuu syvyyssuunnassa ja siinä tuntuu välystä, eli liikkumavaraa, on laakerit kiristettävä paikoilleen napamutteria kiristämällä.
Kompaktilaakerit ovat vaikeampi tapaus, sillä ne eivät välttämättä varoita ennakkoon hajoamisestaan. Hajoamassa oleva kompaktilaakeri saattaa pitää rohisevaa tai ujeltavaa ääntä renkaan pyöriessä. Siinä voi myös havaita pientä välystä rengasta ravistettaessa, mutta muuta varoitusta se ei anna. Rohiseva kompaktilaakeri on vaihdettava aina heti. Kompaktilaakerit tulee siis tarkistaa ja vaihtaa säännöllisesti varsinkin venetrailereissa.
Vinkki: Hyvä tapa lisätä kompaktilaakerin käyttö-ikää on ajaa ”jarrut lämpimiksi” veneen laskun ja trailerin mereen ajon jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa siis noin viiden kilometrin lenkkiä tyhjällä trailerilla välillä jarrutellen. Mikäli jarrujen lämmittely veneen laskun jälkeen jää usein tekemättä kannattaa laakereiksi valita laatulaakerit kuten SKF vesitiivis kompaktilaakeri, jotka muutenkin ovat järkevin valinta venetraileri käyttöön.
Jarrut
Jos trailerissasi on jarrut, niiden tulee toimia. Aloita tarkistaminen jarruvaijereista – jos vaijerit eivät liiku, niin jarrut eivät toimi. Tällöin jarruvaijerit pitää vaihtaa.
Venetrailerissa jarrukengät ruostuvat nopeammin kuin tavallisessa peräkärryssä. Ruostuneet jarrukengät saattavat jäädä kiinni jarrurumpuun ja lukita siten renkaan. Jos rengas/rumpu avataan väkisin (pyörittämällä jarrurumpua/rengasta niin, että rengas lähtee pyörimään), niin kitkapinta saattaa irrota ja jarrukengät vahingoittuvat. Vahingoittuneet jarrukengät tulee vaihtaa uusiin.
Vinkki: uudet jarrukengät tulee aina vaihtaa kummallekin puolelle akselia yhtä aikaa, jotta jarruteho säilyy tasaisena.
Tarkista myös ovatko työntöjarrun iskunvaimennin, kumipalje ja turvavaijeri ehjiä. Iskunvaimentimen kunnon tarkistat niin, että kokeilet työntää sitä kuulakytkimestä taaksepäin vaunun suuntaan. Jos iskunvaimennin liikkuu helposti eikä palaudu alkuasentoon, se on rikki, eivätkä jarrut toimi. Ehjänä iskunvaimennin on raskas työntää sisään ja se palautuu hitaasti täyteen mittaan. Viallisen iskunvaimentimen huomaa traileria vedettäessä, kun se ”kolahtaa auton perään” aina jarrutettaessa. Kumipalje tulee olla ehjä, muuten se kerää likaa sisään ja työntöjarrun toiminta heikkenee, eivätkä jarrut toimi normaalisti.
Vinkki: Viallinen kumipalje on yleinen hylkäyssyy katsastuksessa! Turvavaijerin tulee olla kunnossa ja ajon aikana vetokuulan ympäri asetettuna, jotta se lukitsee vaunun jarrut, jos traileri sattuu irtoamaan kuulasta.
Sähköt
Tarkista trailerin sähköjen toimivuus. Tämä kannattaa tehdä jo senkin vuoksi, että poliisit kiinnittävät helposti huomiota valojen toimimattomuuteen ja pysäyttävät ilman valoja liikkuvan trailerin.
Tarkista siis toimivatko valot, ovatko lamput ehjät, lamppujen lasit halkeilleet tai heijastimet rikki. Elleivät toimi, tutustu erilaisiin peräkärryn/venetrailerin valoihin.
Uusissa autoissa muista kääntää ajovalot päälle katkaisijasta, päivävaloasennossa ei yleensä tule virtaa vetokoukun pistorasiaan. ts. peräkärryssä ei ole valoja.
Jos valojen liitännöissä tai johtosarjassa on kosketushäiriötä, eivät valot pala tasaisesti. Jos liitännöissä on ongelmia, vaihda joko yksittäiset valot tai koko valo-/johtosarja. Tarvittaessa saat nopeasti valot traileriin tällä edullisella magneettivalosarjalla.
Vinkki: Jos takavalopaneeli on irroitettavissa, niin muistathan ottaa sen irti aina ennen trailerin veteen ajoa!
Huom! Jos sinulla on käytössäsi vuokra- tai lainatraileri, niin tarkista trailerin pistokkeen ja auton pistorasian yhteensopivuus. Jos ne eivät ole suoraan yhteensopivat, niin kytkentä onnistuu adapterien avulla.Käytössä on kahdenlaisia järjestelmiä, valitse joko 7-napainen tai 13-napainen adapteri.
Renkaat
Tarkista toki myös renkaiden kulutuspinta ja rengaspaineet. (mahdolliset halkeamat kyljissä/kulutuspinnan urien pohjalla)
Ota nämä varaosat matkalle mukaan
Kun venettä kuljettaa trailerilla pidemmän matkaa, kannattaa ottaa mukaan sopiva setti varaosia. Näin matka ei kokonaan katkea esimerkiksi laakeririkon sattuessa.
Suosittelemme vähintään näitä:
– Jarrurumpu tai pyörän-napa laakereineen
HUOM. Vaihtoehtoja paljon. Selvitä oikea asiantuntijan kanssa tai katso Teohydraulin kotisivuilta.
– Sopiva laippamutteri (itsestään lukittuva, kertakäyttöinen).
HUOM. Vanhaa laippamutteria ei saa käyttää uudestaan. Kerran avattu laippamutteri ei lukitse napaa enää, jolloin napa irtoaa. Kartiolaakereiden kanssa käytettävät kruunumutterit sen sijaan voidaan käyttää uudestaan (varmistus sokalla).
– Sopiva kiinto-/momenttiavain
– Vararengas
Veneen sidonta traileriin
Kun trailerin kunnosta ja varaosista on huolehdittu, tulee katse kääntää veneen sidontaan.
Vene on varmistettava varsinkin eteenpäin, sillä kolaritilanteessa vinssipukki ei pidä venettä paikoillaan. Sidontaan löytyy erityisesti venetrailerikäyttöön suunniteltuja sidontaliinapaketteja (1 ja 2) sekä itsekiristäviä liinoja, sekä pikasidontaliinoja jotka pitävät veneen paikoillaan.
Vene tulee sitoa traileriin kaikista veneen kulmien kiinnityspisteistä, eikä vain yhdellä liinalla veneen ympäri.
Sujuvaa ja turvallista matkaa
Vielä ennen liikkeelle lähtöä kannattaa tarkistaa venetrailerin oikea aisapaino (n. 30-50kg). Apuna toimii helppokäyttöinen aisavaaka.
Jos traileri on takapainoinen se aiheuttaa auton perän nousemista ja tällöin trailerin vetäminen on epävakaata ja vaarallista. Veneen sijainnin, eli painojakauman, trailerilla voit säätää siirtämällä vinssipukin oikeaan kohtaan.
Nyt olet valmis lähtemään tien päälle ja kuljettamaan veneesi trailerilla turvallisesti uuteen paikkaan.
Haluatko päästä helpommalla? Tuo trailerisi Oivahuoltoon
Jos edellä kuvatut toimenpiteet kuulostavat vaivalloisilta tai sinulla on kiire päästä matkaan, niin helpoimmalla pääset, kun tilaat venetrailerillesi huoltoajan meiltä Oivahuollosta.
Huollamme peräkärryt ja venetrailerit 3500 kiloon asti. Ota yhteyttä sinua lähimpänä olevaan Oivahuoltoon.
Oivahuolto toimii osana perävaunutarvikkeiden varaosiin erikoistunutta Teohydraulia, joten meiltä löytyy osat venetrailereihin ja peräkärryihin suoraan varaston hyllyltä. Huollon lisäksi hoidamme tarvittaessa myös katsastuksen puolestasi.
Hoidamme kärrysi kuntoon – helposti ja nopeasti!